Нов ДНК анализ на немския композитор Лудвиг ван Бетовен показа, че той е

...
Нов ДНК анализ на немския композитор Лудвиг ван Бетовен показа, че той е
Коментари Харесай

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Нов ДНК анализ на немския композитор Лудвиг ван Бетовен показа, че той е имал едва генетично влечение към синхронизиране на ритъма, фактор, който е тясно обвързван с музикалността. Това потвърждава, че на генетичните прогнози не би трябвало да се разчита прекалено много, пише New Atlas.

Do we need ‘music in our genes’ to be exceptional? Not always, shows Beethoven’s DNA analysis

story by
— Down To Earth (@down2earthindia)
Пет проби от коса помогнаха на учените да придобият визия за предразположенията на Бетовен, фамилната история, хроничните здравословни проблеми и какво може да е асъдействало за гибелта му на 56-годишна възраст.

Основната цел на ДНК анализа на Бетовен е да разкрие здравословните му проблеми. По-специално, прогресивната загуба на слуха, която стартира през тридесетте му години и в последна сметка води до функционална глухота през 1818 година

Съавторът на проучването, професорът в Института за еволюционна антропология Макс Планк в Лайпциг, Йоханес Краузе, сподели, че известният композитор също е имал стомашно-чревни проблеми и тежко чернодробно заболяване.

През последните седем години от живота си композиторът претърпял минимум два пристъпа на жълтеница, свързани с чернодробното заболяване, заради което се смяташе, че е умрял от цироза.

Генетичният разбор не е оказал помощ на учените да открият точната причина за глухотата на Бетовен. Въпреки това, откривателите са разпознали обилни генетични рискови фактори за чернодробно заболяване при Бетовен. Те също по този начин откриха доказателства за зараза с вируса на хепатит В най-малко няколко месеца преди последното боледуване на композитора. 

Beethoven's work is the essence of classical music, a testament to the human spirit. Celebrate his life and legacy on the anniversary of his passing with Pollini's recording of his late Piano Sonatas.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР